Scientific Mining Journal

Scientific Mining Journal

Volume 12 - No 5 (September 1973)
Mazıdağ Bölgesindeki Kalkerli Fosfatların Flotasyon ile Zenginleştirilmesi
DOI 1-8 Güven Önal

 Ã–ZET: MazıdaÄŸ Bölgesindeki taşıt fosfat cevherifii zenginleÅŸtirmek üzere yapılan ve kalkeri yüzdürüp fosfatı bastırmayı hedefleyen flotasyon deneylerinde, tane boyutu, kollektör cinsi, pH deÄŸeri, püipte katı oranı ve pülp ısısının etkileri incelenmiÅŸ, optimum koÅŸullarda, % 29,75 P205 tenörlü ve % 84,6 randımanlı fosfat konsantresi elde edilmiÅŸtir. Ayrıca, pülp pH‘sını 4.8 yapacak miktarda fosforik asit kullanılması halinde, fosfat minerallerinin çok iyi bastırıldığı saptanmıştır.

Göçertmeli Uzun Ayakta Arına Dik Sarmanın Uygulanışı
DOI 9-16 Maden.org

ÖZET

Göçertmeli uzun ayakta, en önemli ve temel tahkimat, domuzdamı tahkimatıdır. Domuzdamı, tavan basıncını karşılar ve ayak arkası göçüğünün arına ve açılmış olan havaya yayılmasını önler. Bunun yanı sıra ayakta geçici bir tahkimat yapılır. Bu geçici tahkimatın görevi, bulunduÄŸu yere domuzdamı gelinceye kadar, tavandan kavlak düşmesini ve posta akıntısını önlemektedir. En önemli unsurları sarma ve kamalardır. AÄŸaçtan yapılan geçici ayak tahkimatında iki sistem uygulanır. Bunlar:

 

1 — Arına paralel sarma ve dik kamalama sistemi ve

2 — Arına dik sarma ve paralel kamalama sistemidir. Havzada genellikle geçici tahkimat olarak arına paralel sarma ve dik kamalama sistemi uygulanır. Aralık 1972‘den itibaren E.K.İ. Kozlu Bölgesi HacımemiÅŸ ayağında arına dik sarma ve paralel kamalama sistemi uygulanmaya baÅŸ­ landı. Bu yazının amacı, her iki sistemin özelliklerinden kısaca bahsettikten sonra karşılaÅŸtırmasını yapmak ve bir sonuca varmaktır.

Büyük Boyutlu Kömür Numunelerinin Yerinde Mukavemet Deneyleri
DOI 17-25 Z. T. Bieniawski Çeviren: Sabahattin Gazanfer

 Ã–ZET : Kömür topukları mukavemet ve deformasyon karakteristiklerinin tesbitinde, yerinde yapılan (in-situ) deneylerin güvenilir neticeler verdiÄŸi düşünülmektedir. Oda-topuk metodu ile kömür çıkarmada emniyetli ve ekonomik çalışmalar için bu neticelere çok ihtiyaç vardır. Yazıda kenar uzunluÄŸu 2 m. olan kare kesitli ve deÄŸiÅŸik yükseklikte kömür numuneleri üzerine uygulanan deneyler açıklanmıştır. Elde edilen deÄŸerlere göre, bir topuk mukavemet formülü teklif edilmiÅŸ ve tam boyutlu topukların durumlarıyla kıyaslama yapılmıştır.

1968 - 1970 Altın Piyasası
DOI 27-35 David Wıllıams Çeviren: Alev Damalı

Altın, ileri bir teknoloji düzeyine ulaÅŸmış ülkelerde tıbbî ve diÄŸer sınaî amaçlar için giderek artan miktarlarda kullanılan bir maldır; gerçek gelir düzeyinin artması ile mücevherat ve ÅŸahsî süs eÅŸyası yapımı fçln de altın talebi giderek artmaktadır; bunlara ek olarak, altın önemli bir tasarruf ÅŸekli olmuÅŸtur. Gümüş hariç diÄŸer bütün metallerin aksine, altının para yerine kulandan bir madde oiarak uzun bir geçmiÅŸi vardır. Altın, önceleri millî sınırlar içinde para yerine kullanılmış, daha sonra ülkelerarası ödemelerin yapılması için bir tedavül aracı olmuÅŸtur. Altın, aynı zamanda, resmî amaçlar için önemli bir deÄŸer muhafaza aracı olarak kabul edildiÄŸinden, ülkelerin milletlerarası rezerv varlığının önemli bir unsuru olmuÅŸtur. Altın, çeÅŸitli para ünitelerinin deÄŸerini ifade etmek için milletlerarası para sisteminin müşterek bir ölçeÄŸi olarak da kullanılmakta, böylece bir para ünitesinin deÄŸerinin diÄŸer bir para ünitesi ile ifadesini kolaylaÅŸtırmaktadır. Özel çekme hakkının deÄŸeri de altına baÄŸ­ lı olarak tanımlanmakta, Milletlerarası Para Fonu‘nun varlıkları da altın cinsinden muhafaza edilmektedir.

Fransız Kömür Havzaları 1971 Senesi İşletme İstatistikleri
DOI 37-45 Çeviren: Tayfun Evergen

 Verilen rakamlar bütün havzaların ortalamasıdır. Belirli bir havzayı karakterize etmemektedir. 1971 senesinde, 12.443.000 adet yeraltı, 7.166.000 adet yerüstü ve 33.000 adet aramalarda çalışan işçi vardiyası tesbit edilmiÅŸtir. İş çeÅŸitlerine göre vardiyaların dağılımı verilen tabloda belirtilmiÅŸtir.

Japonya`nın Ham Madde Temin Politikası
DOI 47-48 Yalçın Tok

 Son yıllarda büyük ekonomik gelişmesiyle dikkatleri çeken Japonya, ekonominin ihtiyacı olan mineral hammaddelerini iç ve dış maden yataklarından en iyi şekilde temin için devlet ve endüstri arasında sıkı bir işbirliği kurmuş­ tur. İç kaynaklardan hammadde teminini canlandırmak için devlet kontrolünde «Metallic Minerals Exploration Agency of Japon» kurulmuş ve bu kuruluşa bakır, kurşun, çinko gibi ö- nemli cevher yataklarının aranması ve diğer maden aramalarının hızlandırılması vazifesi verilmiştir.