Scientific Mining Journal

Scientific Mining Journal

Volume 15 - No 1 (January 1976)
Türkiye Madenciliğinde Gelişen Bir Dal : Barit
DOI 1-7 Barit Araştırma Gurubu

 GİRİŞ : Barit; petrol ve tabii gaz aranması, kimya, cam, boya ve dolgu endüstrilerinde geniÅŸ olarak kullanılan endüstriyel hammaddelerden biridir. Türkiye‘de barit madenciliÄŸi I960 lardan sonra önem kazanmış, 1974 ve 1975 yıllarında hükümetlerin bu piyasaya direkt müdahalesi ile güncel bir konu da olmuÅŸtur. AÅŸağıdaki yazıda barit piyasası ve Türkiye‘nin bu piyasadaki konumu deÄŸerlendirilirken barit hakkında çıkan yazıların azlığı da dikkate alınarak konunun biraz dışına çıkılmış ve baritin teknik ve ekonomik özelliklerinden de kısaca bahsedilmiÅŸtir.

G.L.İ. Müessesesi Açık İşletmelerindeki Makinaların Performans Değerlendirmesi ve Bilgisayar Yöntemlerinden Yararlanma Olanakları
DOI 8-21 Sebahattin Gazanfer

ÖZET

İş hacmi gittikçe geniÅŸleyen açık iÅŸ­ letmelerde, mekanizasyonu oluÅŸturan araçların performans deÄŸerlendirmelerinin yapılmasının, makina seçiminde, tamir ve bakımlarında, yeni açık iÅŸletme projelendirmelerinde yararlar saÄŸlayacağı kuÅŸkusuzdur. Yazıda, makina performans deÄŸerlendirme tanımları açıklanmakta, günlük ve aylık iÅŸ makinası faaliyet rapor formları gösterilmekte, geliÅŸen bilgisayar yöntemlerinin açık İşletme operasyonlarına uygulama türleri anlatılmakta ve GLİ Müessesesi merkezinde bulunan bilgisayardan bu konularda yararlanma olanakları araÅŸ­ tırılmaktadır.

T.K.İ. Oal. İşletmesinde Toz Problemi
DOI 22-34 Åžefik Akkoyunlu

GİRİŞ

Henüz, Türkiye‘de kömür ve metal ocaklarında teneffüs edilebilir toz kontrolü yapılmamaktadır. Bu alandaki çalışmaların önemi gün geçtikçe daha iyi anla­ şılmaktadır. Bu açıdan hareket ederek Orta Anadolu linyitleri iÅŸletmesinde toz çalışması yapılmıştır. Kullanılan cihazlarla mg/m3 ve tane/cm3 cinsinden toz konsantrasyonunun tehlikeli limiti tayin edilebiir. Ülkemizde belli bir toz standardı olmadığı için elde ettiÄŸimiz neticeleri bazı ülkelerin kabul ettiklerini maksimum konsantrasyonlarla karşılaÅŸtırıp, yapabileceÄŸi kötü etkiyi tahmin edebiliriz.a

Türkiye Perlit Endüstrisi
DOI 35-43 M. Kemal Öncül

ÖZET

Türkiye‘de, perlit oluÅŸumları belli baÅŸ­ lı üc bölgede toplanmıştır. Ancak, elveriÅŸ­ li madencilik ve nakliye koÅŸullan saÄŸlaması açısından, Batı Anadolu oluÅŸumları diÄŸerlerine göre daha önemlidir. Perlit ve perlit ürünleri ile ilgili yaygın bir reklâmcılık faaliyetinden ve perlit kırma-eleme, genleÅŸtirme ve ürün tesislerinin kurulmasından sonra, Türkiye‘de bu endüstrinin hızlı bir biçimde artacağı söylenebilir. Bu tebliÄŸin amacı; ülkemizde perlit maden endüstrisi açısından, günümüze kadar yapılan ve önümüzdeki yıllarda yapılması öngörülen faaliyetleri açıklamaya çalışmaktır.

ABSTRACT

In Turkey, perlite deposits are concentrated in three regions, however, from the point of view of mining and transportation facilities, the West-Anatolian occurences have primary importance. After having a dense advertisement of related industry and the construction of foreseen preparation, expanding and perlite product plants, it may be expected that the usage of perlite will, rapidly, increase and reach to a quite high value in this country. The aim of.this article is to explain up to date and planned activities of perlite mining industry in Turkey in order to answer the question of Turkey‘s position in this industry.  

Yeni Alüminyum Üretim Yöntemleri
DOI 44-49 Hulusi Berk

GİRİŞ 

Boksitten Alümina üretmek için kullanılmakta olan Bayer yöntemi 19. yüzyı­ lın son 10 yılında kullanılmaya baÅŸlandı. Alüminadan elektrolitik yol İle alüminyumun Hail - Heroult yöntemine uygun olarak üretilmesine baÅŸlanması ise bundan sadece birkaç 10 yıl daha sonradır. İçinde yaÅŸadığımız yüzyılın başında, bu iki yöntemin birleÅŸtirilmesi ile alüminyum üretiminde, diÄŸer yöntemlere oranla bir üstünlük görülmüş ve diÄŸer yöntemler bir kenara bırakılmıştır. Sadece batı ülkeleri, diÄŸer bileÅŸimlerdeki hammaddelerim iÅŸlemek için bazı özel yöntemler kullanmışlardır.

Lağım Deliği Sondaj Ekonomisi
DOI 50-54 Barbaros T. Şatırlar

ÖNSÖZ:

Lağım deliÄŸi sondaj ekonomisi diÄŸer iÅŸletme ekonomileri ile farksız olup bir çok kiÅŸi sondaj matkap, tamirat v.b. gibi bazı giderler hakkında bir yargıya varamamaktadır. Gerçek bir maliyet/saat ve sonuç olarak maliyet/metre hesabını yapabilmek için bütün bu giderlerin sondaj ve sonuç olarak lağım deliklerine uygulanması gerekir. Bu makale lağım sondajı ile İlgili bü­ tün giderlerin bir fiyat analizi İle ilgilidir. Lağım sondajı maliyetini etkileyen bir çok deÄŸiÅŸkenler vardır. Bu deÄŸerlerin vergi, ktymetten düşme (aşınma) v.b. gibi bir kısmı iÅŸletmede dolaysız kontrolümüz altında deÄŸildir. Bununla beraber diÄŸer de­ ÄŸiÅŸkenler dolaysız olarak sondaj, lağım atma ve diÄŸer madencilik fonksiyonları ile İlgili olup maden yöneticilerinin (iÅŸletmecilerin) kontrolü altındadır.