Scientific Mining Journal

Scientific Mining Journal

Volume 6 - No 4 (November 1967)
Türkiye`nin Maden Politikası Hakkında Görüşler, Temenniler
DOI 233-239 K. A. BeÅŸikoÄŸlu

Önsöz  

Memleketimizde madencilik tarihi binlerce yü geriye götürülebilir. Bir zamanlar Ueri bir istihsal tekniÄŸi ve izabe bilgisi mevcut olmakla beraber çalışmalar daha ziyade Kurgun, Bakır, Demir, Altın, Gümüg gibi belli madenlere inhisar etmiÅŸtir. Türkiye‘de Krom, Manganez ve Borasit madenciliÄŸi 100 yü evveline gider. Bu kadar eski madencilik gelenek ve bilgilerine sahip bir memlekette madenciliÄŸin geri kalmış olmasının birçok nedenleri vardır. Bu meyanda teknik eleman yokluÄŸu, sermaye kifayetsizliÄŸi, madenciliÄŸin güç ve riskli oluÅŸu, mevzuat yetersizliÄŸi gibi hususlar sayılabilirse de asıl sebep devletin izlediÄŸi politikadır denebilir. Filhakika, Osmanlı Devleti, madencilikten medet ummamış, sadece toplara gülle yapmak için bir kaç demir madenini ve Saraya sofra takımı ve sim elbiseler yapü- ması için de birkaç gümüş madenini çalış­ tırma yollarını aramaları için paÅŸalara yetki ve imkân tanınmıştır. Bu arada birçok ecnebi ÅŸirket, deÄŸerli ve sahile yakın madenlerin imtiyazım padiÅŸahtan kolayca alarak çalıştırmıştır.

Küresel Grafitli Dökme Demir
DOI 240-245 T. Uzunova

ÖZET

Yeni tip bir dökme demir son senelerde dünyanın muhtelif yerlerinde çeÅŸitli endüstri dallarında geniÅŸ bir kullanılma sahası bulmuÅŸtur. Bu yeni tip dökme demirinde grafit yaprak ÅŸeklinden çok küresel bir ÅŸekildedir. Grafitin bu ÅŸekli döküm demirine, bazı tatbikat sahalarında çeliÄŸinkine yakın iyi kaliteler saÄŸlar, imalâtındaki kolaylık ve ekonomik avantajları yüzünden bazı sahalarda çelik yerini yakında tutabilecektir. Türkiye‘de küresel grafitli dökme demir ne yazık ki, halen tatminkâr bir ÅŸekilde imâl edilmemektedir. Bu makalede bu malzemenin metalürjisi hakkında genel bilgiler verilmektedir.

ABSTRACT 

In recent years a new type of cast iron has been widely in use in various industrial plants in different parts of the world. In this new type of cast iron the graphite is in the form of spheroids rather than flakes. This shape of the graphites gives better qualities to cast irons which approach those of steel in some applications. Beceause of the ease in its production and economical advantages, it may soon replace steel in certain fields. Unfortunately spheroidal cast iron hast not yet been successfully produced in Turkey. In this article general information about the metallurgy of this material is presented.

Sismikte Dijital Santreller ve Bunlar Yardımıyla Yapılan Yeni Operasyonlar
DOI 246-253 F. Aksaray

ÖZET

Sismik propeksiyonda gittikçe geliÅŸen interpretasyon tekniÄŸi ortaya yeni operasyonlar çıkarmıştır. Kaynağı arazide kaydedilmiÅŸ manyetik dokümanlar olan bu iÅŸlemlerin yapıldığı aletler gurubuna bir «Sismik Santral» denir. 1961 - 62 den bu yana sismik malûmat çeÅŸitli tiplerde analog sistemli santrallarda muameleye tabi tutulmaktaydı. Fakat son zamanlarda sismik prospeksiyona yan müsait bölgelerdeki zayıf refleksiyonların gürültülerden ayrılması, birbirine çok yakın tabakaların dahi birbirinden ayrılabilecek ÅŸekilde kayıtların analizi, ve arzın daha derin tabakalarının etüdü problemlerinde analog sistemdeki santrallarm yetersizliÄŸi derhal kendini göstermiÅŸtir. Böylece bir iki senedir elektronik hesap makinelerinin dolayısiyle dijital sistemde santrallerin sismiÄŸe giriÅŸi geliÅŸen tekniÄŸin bir sonucu olmuÅŸtur.

Amerika Birleşik Devletleri`nde Uzun Ayak Sistemine Geçiş
DOI 254-258 F. Aksaray

ÖZET

Amerika BirleÅŸik Devletleri‘nin yeraltı kömür madenlerinde 1962 yılma kadar uygulanmakta olan sistem, herkesçe bilinen «Oda ve Topuk» metodu idi. Bazı raporlarda, daha ziyade bir merak konusu olarak bu memlekette, uzun ayakların mevcudiyetinden bahsedilirdi. Sonuçlan pek de parlak olmıyan bu ayakların ömrü de kısa idi. Fakat, 1962 yılından itibaren Amerikan teknik literatürü, baÅŸ­ langıçta randımanlan cesaret verici, daha sonra randımanlan oda ve topuk sistemindekine eÅŸit olmıya baÅŸlıyan ve nihayet bunlan hissedilir ÅŸekilde geride bırakan uzun ayaklardan söz etmeye baÅŸlamıştır. Hâlen, madencilikle ilgili neÅŸriyatta, ayak sistemli panolarda elde edilen ortalama ayak randımanları­ nın 50 - 100 ton/Adam - vardlye olduÄŸundan bahsedilmektedir. Bu parlak sonuçlar, dünya madencilik nazarlannı Amerika üzerine çekmiÅŸ, basan nedenleri araÅŸtırma konusu olmuÅŸtur. Bu üstün hamleye acaba ne gibi fikirler, teknik ve materyal âmil olmuÅŸtur?

 

Jeolojinin Ana Prensipleri ve Temel Konuları
DOI 259-267 E. Demirtaşlı

ÖZET

Jeoloji ; yerin altında ve üstündeki madde, yapı ve ÅŸekillerle ve bunları meydana getiren tabiat kuvvetleriyle ilgilenen bir yer ilmidir. YaÅŸadığımız atomik çaÄŸda «ilim» sözcüğünün anlamı kiÅŸilere göre az çok deÄŸiÅŸ­ tiÄŸinden ilmin de bir tarifini yapmak faydalı olacaktır.