Scientific Mining Journal

Scientific Mining Journal

Volume 7 - No 1 (February 1968)
Çeşitli Sondaj Çamurlarının Tiksotropi Özelliğinde Sıcaklık, Basınç ve Zamanın Etkileri
DOI 1-8 R. Ovalıoğlu

ÖZET

Derin sondaj* tekniÄŸi son 25 sene içinde büyük ilerlemeler kaydetmiÅŸtir. Bu ilerlemeye paralel olarak sondaj çamurları üzerinde çeÅŸitli deneyler yapılmakta ve çamurla saÄŸlanması gereken bütün müşkülleri karşılayacak «Ä°deal bir sondaj çamuru» elde etmeye uÄŸraşılmaktadır. Sondaj derinlkilerînin gittikçe artması, delik içinde sıcaklık ve basıncın yükselmesi neticesini doÄŸurduÄŸundan bu güne kadar kullanılan çamurların bu yeni ÅŸartlar altında gayeyi karşılayamadığı ve yenilerinin tertiplenmesi gerektiÄŸini göstermiÅŸtir. Bu problemin nedenlerini açığa çıkarmak, sondaj çamurlarını yüksek sıcaklık ve basınç altında deneye tâbi tutmak ve özelliklerindeki deÄŸiÅŸikliÄŸi tesbİt etmekle mümkündür. İşte bu gaye ile halihazırda kullanılan çeÅŸitli terkipteki sondaj çamuHarı bir «Autoklav» içinde deÄŸiÅŸik sıcaklık ve basınç altında deneye tâbi tutularak «Tiksotropi» özelliÄŸindeki deÄŸi­ ÅŸimi İncelenmiÅŸtir.

Avrupa Maden Araştırma Laboratuvarları
DOI 9-18 C. Birön

ÖZET

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Maden iÅŸletmesi ve Makinalan Kürsüsü Laboratuvarlanm kurmak amacı ile 1965 yılı yazmda yapılan tetkik seyahati ile, 1966 yılı Leipzig Anî Gaz İntiÅŸarı Kongresi ve 1967 Moskova 5. Milletlerarası Madencilik Kongresi hasebile Donets Havzasındaki gezilerden derlenen bilgi aÅŸağıda özetlenmiÅŸtir. Kürsü için «Arazi MekaniÄŸi, Havalandırma, Maden Emniyeti Maden Makinalan, Yeraltı Topografyası» laboratuvarlarının kurulması ön görüldüğünden tetkikatda bu yön üzerinde durulmuÅŸ, baÅŸka konulara temas edilmemiÅŸtir.

Uzun Ayaklarda Tavan İnmesi ve Taban Kabarması (Konverjans)
DOI 19-22 T. Ataman

ÖZET

Uzun ayaklarda kazının ve kömürün konveyöre yüklenmesi ile konveyörle ayak dibine iletilmesinin makineleÅŸmesi bir tüm olarak ele alındığı zaman uzun ayak tahkimatının eski usûl aÄŸaç direklerle deÄŸil de çelik ile yapılması kaçınılmaz bir zorunluk olarak gö­ rünür. Eski usûl aÄŸaç direklerle tavan ve tabanın tahkimindeki sakıncaları inceler isek, bu sakıncaları hemen hemen gideren çeÅŸitli çelik tahkimatın faydalarını endirekt dahi olsa ortaya çıkarmış oluruz. Eski usûl aÄŸaç direklerle ayak tahkimatında kullanılan çeÅŸitli aÄŸaç parçaları ve bu parçaların tutumları sı­ rası ile aÅŸağıda incelenmiÅŸtir.

JeoÅŸimik Yolla Maden Prospeksiyonu
DOI 23-28 M. Köksoy

ÖZET

Yeni cevher yataklarının aranıp bulunması oldukça güç bir problemdir. Bir bölgede mostra vermiÅŸ büyük maden yatakları, tarih boyunca bu bölgede yerleÅŸmiÅŸ çeÅŸitli insan toplulukları tarafından bulunmuÅŸ ve büyük bir kısmı iÅŸletilmiÅŸtir. Bugün bile Türkiye‘­ mizde maden arama faaliyetlerinin çoÄŸu eskiden beri bilinen yataklar üzerine veya civarına teksif edilmiÅŸ durumdadır. Gizli kalmış veya mostra vermemiÅŸ cevher yatakları­ nın bulunması için yapılan araÅŸtırmalar tam mânâsiyle tatmin edici deÄŸildir. Bununla beraber ileri memleketlerde geliÅŸtirilen yeni maden arama tekniklerine ayak uydurmaÄŸa çalışılmaktadır.

Alüminyumoksit Elde Etme Metodları
DOI 29-34 S. Özdemir

ÖZET 

İlk metalik alüminyum 1825 yılında elde edilmiştir. Modern alüminyum endüstrisinin doğuşu ise 1886 yılında baslar. Alüminyum izabesi esas itibarıyla 2 safhada olur :

1. Alüminyum cevherlerinden alüminyomoksidin elde edilmesi.

2. Alüminyumoksitten metalik alüminyumun elde edilmesi. Alüminyumun en önemli cevheri boksittir. Boksit mineralleri üçe ayrılır. 1. Hidrargi‘llit (Jipsit) : y — Al (OH), 2. Böhmit : Y — Al °- 0H

3. Diyasporît :

Boksit mineralleri alüminyumdan başka Demir, Silis, Titan, Berilyum, Kalsiyum, Krom, Fluor, Galyum, Magnezyum, Mangan, Vanadyum, Çinko, Nikel, Bakır, Fosfor, Arsenik, Kükürt, Potasyum ve organik bileşikler ihtiva ederler. Çeşitli metodlar,la bu yabancı maddelerin bir kısmı atılır, bir kısmı da yan ürün olarak istihsal edilir.

Madencilik Bilim, Sanayii ve Mesleği Üzerine Düşünceler
DOI 35-40 G. Güngör

ÖZET 

Aşağıdaki yazıda, toplumlarda ekonominin önemli bir bölümü olan ve yeraltı servetlerinden hammadde teminini kendisine konu edinmiş madenciliğin bütün yönleriyle özet olarak tanıtılmasına çalışılmıştır.